Барселона извън демагогията на Гауди

През далечната вече 2008 година кракът ми стъпи за първи път на барселонска земя. Като изключим културният шок, който изживях, сблъсквайки се за пръв път в живота си с толкова мултикултурална среда (беше пълно с хора, спящи по пейки и градинки със все саковете, чернокожите с чантите луи Вюитон върху чаршафите, мароканците, опитващи се да ти продадат каквото се сетиш по ЛаРамбла и арабите, които без грам притеснение ме заговаряха и мятаха комплименти на кило), дойде и другия ми проблем – произведенията на Гауди.

Колкото повече ги обикалях, толкова повече не се очаровах. А ние естествено първо на тях се хвърлихме, та нали Барселона и Гауди са едно цяло и като споменеш едното се сещаш за другото?!

Очевидно обаче аз имам някакъв сериозен проблем с някои от великите творци, защото няма да забравя как след посещението на музея на Пикасо в Малага, после цяла нощ сънувах ужасни кошмари. В никакъв случай не отричам велики таланти, просто у мен не трепна нищо – при Пикасо трепна ама в обратна посока. Може би единствено паркът Гюел ми допадна.


Та след като 10 години Барселона се намираше сред непрестижните долни места в класацията ми на любими посетени места, съдбата ме доведе пак в нея тази година. 

Белград – бижуто на Балканите

Бях сигурна, че Барселона може да предложи много красиви гледки и приятни местенца, дори без Гауди и не останах разочарована. Сега вече си имам няколко любими:
1. Паркът на Цитаделата. Определено един от най-приятните паркове, в които съм била. Харесвам фонтани и Каскадата страшно много ми допадна, както и езерцето, където може да наемеш лодка. 
2. Хълмът Тибидабо със страхотна гледка към града, виенското колело и църквата „Свещено сърце“ с Исус, който подобно на Риодежанейровския е разперил ръце над града
3. Пласа Реал (Кралският площад), който напомня малко на Сан Марко Венеция. В някои от дните там разпъват и сергии с много готини хенд мейд неща.
4. Плажът Барселонета – огромен, пясъчен, с много заведения. Посрещнахме Джулая тази година на него


5. Националният дворец с Магическия фонтан
6. Триумфалната арка с алеята и Съдебната палата
7. Хълмът Монтжуик с хубава гледка (замъкът не е нещо впечатляващо)
8. Площад Каталуня – пъпът на Барселона с нахалните гълъби
9. Болничният комплекс свети Пол и Свети Кръст
10. Illa de la discòrdia – това е отсечка на Passeig de Gracia с няколко къщи, строени една до друга от велики архитекти в коренно различен стил. Сблъсъкът е уникален. Сред тях е и casa Batllo на Гауди, но моята любима е casa Amatller 
11. Испанското село – не си падам по бутафории, но това ми допадна, още повече, че предлагаха студена бира, дебела сянка, тоалетна и ви-фи в горещ ден
12. И разбира се храната, която е прекрасна!

Ирена Антонова, Пътешествия по света

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *