Базиликата „Свети Стефан“ в Будапеща

Базиликата „Свети Стефан“ е сред най-големите атракции на Будапеща. Няма турист, който да е посетил унгарската столица и да не й е отредил нужното внимание. Забелязва се отдалеч.
Храмът е една от двете най-високи сгради в Будапеща, другата е парламентът на Унгария – издигат се на 96 метра височина. Не е случайно, че няма по-висока сграда, тъй като има действаща уредба, забраняваща строителство над 96 метра.


Базиликата носи името на първия крал на Унгария Стефан I Унгарски, а в мощехранителницата се пази и до днес неговата мумифицирана дясна ръка.

Базиликата е уникално красива и вътре


Строителството й е започнало през лятото на 1851 година, а проектът е на Йожеф Хилд. Открита и осветена е през 1905 година в присъствието на император Франц-Йосиф.


Сградата е с две камбанарии, като южната е най-голямата в Унгария – тежи над 9 тона.


Ако посетите Будапеща, имате уникалната възможност да се изкачите до купола на църквата и да се насладите на уникалната гледка, която се разкрива. Имате два варианта – или да изкачите всичките 364 стъпала, или да се качите с асансьор. Цената е 500 форинта. ТУК може да видите работното време и цените за студенти и възрастни.

Катедралата се отличава от високо, пред нея е и основният коледен базар всяка година

1 thought on “Базиликата „Свети Стефан“ в Будапеща

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *