Братислава – Гордостта на Словакия

Братислава е столицата на Словакия. Град, за който много може да се каже, но малко са го чували. Тя не е сред най-популярните европейски градове, сравнително малка, но крие много тайни и богата история.

Братислава е единствената столица в света, която граничи с две държави – Австрия и Унгария. Когато се качите до замъка, ще видите и двете страни. Именно тук са се коронясвали унгарските крале, тъй като Южна Унгария е била под владенията на Османската империя.

Братислава е била част от много и различни държави, но от 1993 година е столица на Словакия след разпадането на Чехословакия. От 2004 година страната е член на ЕС и НАТО, а промените върху инфраструктурата в града са доста очевидни. В Словакия официалната валута е евро, което ни улеснява много.

Катедралата „Св. Мартин“

С пристигането в столицата на Словакия донякъде разбираш, че не си се отдалечил толкова много от България. Някои от думите и изразите в езика им са доста близки до нашите, а други са останали от руския език. Когато влезете в някой магазин, ще чуете: „Добрий ден“, но спокойно, не знаят български език, а говорят на майчиния си.

Ще ви направи впечатление, че не много хора говорят английски език, особено в някои заведения в централната част, където се очаква да има много туристи.

Панорама от Замъка на Братислава

Докато стигнете до центъра ще видите доста панелни постройки и сгради в социалистически стил. Спирките на градския транспорт са доста остарели, но за сметка на това съдържат подробна информация за всеки автобус или тролей, които минават. Липсват електронни табла, показващи след колко време ще дойде следващия бус.

Подобно на Будапеща и Братислава е разделена на две части от река Дунав. Вечерна разходка по брега й ще ви се отрази добре, може да се поразходите и по новия мост над Дунав SNP, под който се намира международната автогара на града.

Забележителностите в Братислава, които не трябва да пропуснем

Задължително трябва да посетите Замъка на Братислава, който е визитната картичка на града. Вижда се от всяка точка на града, както и от Австрия и Унгария. Президентската резиденция също впечатлява отдалеч, тя се намира в идеалния център на града, а пред сградата, подобна на българското президенство, стоят двама часовои. Също така трябва да се разходите из стария град, където е катедралата „Св. Мартин“, Михалската порта… Може да седнете в някое от многото заведения тук, където може да опитате местните традиционни ястия.

Резиденцията на президента

Ще ви направи впечатление, че ресторантите и кръчмите в града са доста малки и на повечето места работи по един човек, който изпълнява ролята на барман, сервитьор, а защо не и готвач.

В града живеят под половин милион души, по улиците няма много хора, липсват и огромните тълпи туристи. Това е идеална предпоставка за идеалната почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *