Тайните на нощния полет

Пътуването със самолет се е превърнало в изключително удобен начин да стигнем от точка А до точка Б. Едва ли обаче някой от нас се е замислял дали има значение в коя част от денонощието кацаме на пистата. Мислите си, че няма значение за пилотите дали е ден или нощ? Бъркате се!

 Оказва се, че е изключително сложно да приземиш самолет в малките часове на денонощието. Това разкрива в книгата си „Как да приземим самолет“ пилотът Марк Ванхоенакер. 

Ето защо да организирате пътуването си извън сезона

В нея той разбива на пух и прах теорията, че летищата са перфектно осветени. Това било така единствено за сградите на терминалите, но не и за пистите, които били доста зле осветени. 

„При кацане, особено в големи градове, се налага да се търси най-тъмното място на земята. Основно при кацане през нощта пилотите се ориентират по летните прибори, навигационните датчици и датчиците за време. На външната страна на самолета са разположени няколко лампички, които помагат в приземяването“, пише Марк.

Ето как куфарът ви да излезе първи на лентата на летището

Питали ли сте се защо всеки път при излитане и кацане ви молят да вдигните щорите на илюминаторите? Тайната е разкрита от Саран Удаякумар, която работи в авиационната служба по безопасност, пише Profit.bg. 

По думите й това не е никак незнаителна молба. През тях пътниците могат да наблюдават какво се случва навън и да бъдат допълнителни очи на пилотите, особено ако се случва нещо нетипично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *