Цари Мали град – Една легенда оживява

Няма как да не сте чували за Цари Мали град. Определят го за едно от новите чудеса на България. Всъщност това е антична римска крепост, славеща се с изключителна важност в древността. През 2007 край самоковското село Белчин започват археологически разкопки, които откриват останките от крепостта „Цари Мали град„. Няколко години по-късно 6 милиона лева превръщат останките в лъскава туристическа атракция, издигната над село Белчин.

Само за няколко дни десетки хиляди туристи от цяла България тръгват към крепостта. Тя е една от най-посещаваните обекти у нас в последните години, включена е и в списъка на 100-те туристически обекта.

Белчин и крепостта се намират на едва 50 километра от София и на 15 от Самоков. Идеална дестинация за уикенд разходка.

село Белчин

От селото до крепостта може да се качите с интересен транспорт –
фуникуляр. Ако трябва да го кажем с по-прости думи – лифт на релси. Подобен има в унгарската столица Будапеща, но там е много по-голям.


Фуникулярът, свързващ селото с крепостта

Разбира се, има алтернативни варианти, които са безплатни – две еко пътеки, едната от която е доста стръмна, но другата е малко по-дълга.

Тя ще ви отведе до детските атракциони, изградени зад крепостта, сред които големият въжен мост, по който минават и възрастни. Той е дълъг цели 100 метра.

Влизайки в крепостта погледите ни привлича реставрираната средновековна църква „Света Петка„. Построена е през 17 век.

Седем различни експозиции с над 800 находки от комплекса са подредени в двете отделни части на късноантичната крепост от 4-5 век.

За съжаление крепостта и атракционите не работят всеки ден. Информация за работното време и цените може да видите ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *