Забележителностите в Братислава, които не трябва да пропуснем (2 част)

Братислава е чудесно място за уикенд туризъм. Самолетните билети на някои нискотарифни компании ще ви отведат до столицата на Словакия на цени по-ниски от тези от София до Бургас. Братислава е единствената столица в света, граничеща с две държави – Австрия и Унгария. Ето какво още може да видите в словашката столица.

ДВОРЕЦЪТ „ГРАСАЛКОВИЧ“, РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА

Дворецът „Грасалкович“ е превърната в резиденцията на държавния глава на Словакия. Мнозина го наричат Белия дом, но достъпът до сградата е ограничен за туристи.

За щастие посетителите могат да се докоснат до него, посещавайки задната му градина, която е доста голяма. Тя е отворена всеки ден от 9:00 до 17:00 часа.

Резиденцията на президента

Отпред президентската резиденция напомня за Бъкингамския дворец в британската столица заради своя голям черен портал със златисти цветове. Тук също има часовои, а в 12:00 часа в делнични дни се сменя караула.

Въпреки че това е официалното седалище на държавния глава, той не живее в двореца. Той се използва за различни церемонии с чуждестранни гости. Намира се в идеалния център на града, в близост до Стария град – на площад Ходжово.

СТАТУИТЕ НА БРАТИСЛАВА

На три места в Братислава можем да открием бронзови статуи, превърнати в символ на града. Първата и най-известната е на войник с каска, подаващ се от шахта. Спокойно, тя е обезопасена и няма вероятност да паднете.

Втората е паметникът на Шьоне Наци, популярен местен ексцентрик, известен със своята елегантност. Третата е на статуя на Наполеонов войник, подпрян на пейка.

СЛОВАШКИ НАЦИОНАЛЕН ТЕАТЪР

Националният театър на Словакия е внушителна нео-ренесансова сграда, изградена от двама виенски архитекти.

Фасадата е украсена с бюстове на популярни творци, сред които Шекспир, Лист и Гьоте. Тук се организират редовно оперни и балетни представления.

СТАРОТО КМЕТСТВО, ГРАДСКИ МУЗЕЙ НА БРАТИСЛАВА

Едно от най-старите каменни здания в Братислава е сградата на старото кметство. То е и най-старото в Словакия и е работило между 15 и 19 век. Използвана е и за монетен двор, както и за затвор.

Днес сградата е превърната в градския музей на Братислава, където можем да разгледаме различни инструменти за мъчение, тъмниците на стария град, картини и миниатюри.

Входната такса е 5 евро за възрастни и 2,50 евро за деца и пенсионери. Повече информация, както и работно време може да видите в сайта на музея ТУК.

НАРОДНАТА РАДА НА СЛОВАКИЯ – ПАРЛАМЕНТЪТ

Словакия подобно на България е парламентарна република. Властта е в ръцете на министър-председателя, а законодателният орган е парламентът – Народната рада – еднокамарен парламент със 150-места.

Депутатите се избират за 4 години на основата на пропорционално представителство. В някои случаи законодателната инициатива може да се упражнява и от праправителството или пряко от гражданите.

Парламентът се намира непосредствено до Двореца на Братислава и също се забелязва от километри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *