Забележителностите в Братислава, които не трябва да пропуснем (1 част)

Резиденцията на президента

Братислава е чудесно място за уикенд туризъм. Самолетните билети на някои нискотарифни компании ще ви отведат до столицата на Словакия на цени по-ниски от тези от София до Бургас. Братислава е единствената столица в света, граничеща с две държави – Австрия и Унгария. Ето какво може да видите в словашката столица.

ЗАМЪКЪТ БРАТИСЛАВА/BRATISLAVSKÝ HRAD

Словакия е държавата с най-много замъци в Европа. Някои от тях се намират в столицата Братислава. Където и да сте в града, няма как да не видите визитната му картичка – Замъкът на Братислава. Извисява се над града и се вижда чак от Австрия и Унгария.

В далечния 9-и век тук се е намирал римски пограничен пост. Замъкът е няколко пъти опожаряван и разрушаван, но днес е в идеалната си форма. В него се намират Историческият и Националният музеи, разполагащи с над 3 500 произведения на изкуството. Замъкът работи от вторник до неделя от 09:00 до 17:00 часа.

Градините на двореца

До замъка може да стигнете пеша, като се разходите по уникалната уличка Palisady, тръгваща от резиденцията на президента, стигаща до величествения замък. Разбира се, има и градски транспорт, който ще ви отведе до горе.

Повече информация може да намерите в официалния сайт на замъка ТУК

МОСТЪТ SNP

Ако има известен мост в Словакия, то това е мостът SNP. Подобно на много други градове, за които писахме (Будапеща, Кьолн) и този свързва двете части на гради. Струва си да се разходите по него. Ако искате уникална гледка, може да се качите в наблюдателната кула над него, където се намира най-скъпият ресторант в Братислава. Входът е около 8 евро и се приспада от сметката.


От двете му страни се намират различни корабчета, които са хотели или ресторанти, в които може да се отседнете или да похапнете. Именно под моста се намира и автогара, от която тръгват автобусите за Виена, Бърно и Прага.

Автогарата се намира под моста

Катедралата „Свети Мартин“

Катедралата „Свети Мартин“ е сред най-значимите забележителности в Братислава. Намира се в края на Стария град и в нея са коронясвани цели 19 крале и кралици, сред които Мария Терезия. Тогава Южна Унгария е била под владенията на Османската империя и именно в Братислава са правени коронациите.

Катедралата „Св. Мартин“

Катедралата е трикорабна и има няколко параклиса. В задната й част има галерия, там е сядал монарха по време на срещите с поданиците.


Михалската порта

Единствената средновековна постройка, която днес можем да видим в Братислава. Михалската порта е била част от крепостните стени.

Тя носи името на архангел Михаил, чиято статуя е поставена на върха й. Кулата на портата е висока 51 метра и помещава експозиция от средновиковни оръжия.

Портата на Михаил

2 thoughts on “Забележителностите в Братислава, които не трябва да пропуснем (1 част)

  1. Много е красиво, благодаря ви, надявам се скоро да се убедя и лично

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *